Compot de iarna

Compot de iarna


 Ingrediente:

   1 L apa

   1/2 L vin rosu

   175 g zahar

   1 baton de scortisoara

   125 g de caise uscate

   250 g prune uscate

   125 g smochine uscate

   125 g stafide

   250 g mere

   250 g pere de iarna


Mod de preparare:

   1-Fierbe apa cu vinul, zaharul si scortisoara. Astfel facem ca alcoolul sa se evapore si scortisoara aromatizeaza totul. După aproximativ 5 minute, adăugați caisele uscate și le puneți la fiert o jumătate de oră, până se înmoaie. Este important ca gătitul să fie la foc mic și constant.

   2-Adaugam prunele, smochinele (din care in prealabil vom fi scos de la capat tulpina mica, tare) si stafidele (pe care vom avea grija sa le cumparam fara tulpina, o adevarata bataie de cap daca trebuie sa o scoatem), pastrand la fiert o jumătate de oră.

   3-La sfarsit, adaugam merele si perele, curatate de coaja si taiate in bucati groase. Fierbeti din nou totul inca 30 de minute, pana ce compotul este gata. Ar trebui să fie ușor suculent și înmuiat în lichid.

   4-Dacă este servit cald, compotul este sincer imbatabil, frigul ascunde mereu mult mai mult din arome. Se poate insoti cu o lingura buna de inghetata sau frisca.
Fructele pot fi schimbate cu altele de sezon. Caisele uscate se pot inlocui cu piersici proaspete decojite si tocate, prunele uscate cu cele proaspete, de asemenea fara samburi, iar smochinele uscate cu smochine proaspete, care se adauga foarte curate si se taie in doua abia la sfarsitul fierberii, astfel incat sa devina dulci si moi.