Baba ghanoush

Baba ghanoush

INGREDIENTE:
  - 1 capatana de usturoi, plus 1 catel de usturoi
  - 2 linguri ulei de masline extravirgin
  - Sare
  - Piper negru
  - 2 vinete medii
  - 3 linguri suc de lamaie
  - 1/4 cană tahini (pasta de seminte de susan)
  - 1 lingura patrunjel proaspat tocat
  - Un praf de fulgi de ardei rosu,macinati
  - Lipii și legume taiate (rosii, castraveti), de servit

Mod de preparare:

   1-Așezați grătarul cuptorului in partea superioara a cuptorului și preîncălziți-l la foc mare. Tapetați o tavă mare de copt cu folie de aluminiu. Tăiați vârful capatanii de usturoi și stropiți cu o linguriță de ulei de măsline. Se condimentează cu sare și piper și se înfășoară în folie de aluminiu.
  2-Intepati vinetele peste tot cu o furculita. Pe tava de cuptor se aseaza vinetele intregi si usturoiul. Se coc, întorcându-se ocazional, până când vinetele sunt fragede în interior și usturoiul este moale, 30 până la 35 de minute. Lasam vinetele sa se raceasca apoi le taiem si scoatem carnea. Aruncați pielea și puneți carnea într-o strecurătoare pentru a se scurge.
  3-Într-un castron mare, amestecați vinetele, cățeii de usturoi copți și sucul de lămâie. Folosiți o furculiță pentru a pisa cățeii de usturoi și continuați să amestecați până când vinetele se rup și sucul de lămâie este încorporat. Adăugați tahini, 1 lingură ulei de măsline și radeți cățelul de usturoi rămas. Se amestecă totul și se condimentează cu sare, apoi se pune într-un bol de servire. Se orneaza cu patrunjel, fulgi de piper si un strop de ulei de masline. Serviți cu lipie prăjită și/sau legume.